Jesenji Orkestar uživo u Domu Kulture Studentski Grad

 

Dom Kulture Studentski Grad je institucija koja svake godine ugosti puno umetnika, autora, mislilaca. Napravi radionice, pušta filmove, čuva filmove u arhivi, predstavlja knjige. Igraju se predstave i sviraju koncerti, prave izložbe. Studenti i građani su u prilici da, prateći te programe, obogate svoj život mislima, saznanjima, idejama.

Jesenji Orkestar je nekoliko puta učestvovao u programima DKSG. Programi se često snimaju i ostanu dragoceni tonski ili video zapisi koji pokazuju kako kultura živi, kako se stvara i kako dolazi do komunikacije među ljudima. Na ovom snimku slušate četiri pesme sa promocije knjige Logika reke, pruge i otpada Daniela Kovača. Program je održan u klubu – knjižari Magistrala, 18. Januara 2017. Razgovor je vodio Danilo Lučić. Nakon razgovora o knjizi, Jesenji Orkestar je odsvirao nekoliko pesama.

Fotografija koja je iskorištena za ovaj tonski video bila je izložena na izložbi Portret Studenjaka otvorenoj u Velikoj galeriji DKSG 24. Oktobra 2016.

U vreme kada se opstanak DKSG doveden u pitanje, ovaj snimak je podrška ovoj važnoj instituciji kulture. Veliki primitivizam bi bio da se naruši rad DKSG. Jesenji Orkestar ovim daje podršku.

Pesme:
Više te želim
Zarobljen u pesmi
Ples nije večan
Godine u vetru

Ozvuka i snimak: Pavle Marinković i Darko Kanački
Ton obradio i šumove očistio: Milan Bjelica.
Fotografiju odabrala: Marija Konjikušić
Fotografija je iz porodičnog albuma Maide Gruden.
Priređivač programa: Dušan Omčikus

Dom Kulture Studentski Grad: http://www.dksg.rs/
Radionica Izvan Okvira: http://www.izvanokvira.rs
Jesenji Orkestar: https://jesenjiorkestar.bandcamp.com
Daniel Kovač: https://danlikov.wordpress.com/

Gostujemo u Kragujevcu

Portret Studenjaka GIF - Find & Share on GIPHY

KONTAKT Galerija SKC i Galerija SKC
Portret Studenjaka, utorak, 7. februar 2017. u 20h. 

Izložbom Portret Studenjaka koja će biti otvorena u utorak 7. februara 2017. godine u 20 h. Studentski kulturni centar Kragujevac započinje ovogodišnju izlagačku sezonu.

Izložba Portret studenjaka pruža nam priliku da kroz stare fotografije saznamo kako je nekada izgledao Studentski grad, njegovi stanari i društveni život, a kako danas izgleda ovaj studentski dom – iz vizure savremenika i polaznika radionice Izvan okvira. U kreiranju izložbe učestvovali su svi koji su želeli da sa nama podele svoja fotografska sećanja vezana za Studenjak. Izložbu prati veb-sajt www.izvanokvira.rs, na kome se nalazi blog sa fotografijama studenta koji sada žive u Studentskom gradu. Tokom pripreme izložbe oformljena je Fejsbuk grupa Portret Studenjaka, u koju studenti postavljaju svoje fotografije druženja, omiljenih mesta, zanimljivih prizora.

Kustosi : Maida Gruden, urednik likovnog programa Doma kulture „Studentski grad“, Marija Konjikušić, voditelj radionice “Izvan okvira”.
Saradnici: Jana Gligorijević, Leposava Strugarević, Milosav Mićić.
Polaznici radionice “Izvan okvira”: Stefan Ivković, Tijana Ćosić, Milosav Mićić, Aleksa Vitorović , Žarko Nikolić,  Toma Džinić, Jana Gligorijević

 

Izložbu će otvoriti Maida Gruden, istoričaka umetnosti i urednik likovnog programa Doma kulture Studentski grad i Marija Konjikušić, istoričarka umetnosti, koje su i kustoskinje ove izložbe. Ovu izložbu galerija SKC realizuje u saradnji sa Domom kulture Studentski grad.
Publika će imati priliku da ovu izložbu pogleda do 3. marta 2017. u oba galerijska prostora SKC-a.

 

www.skckg.com

 

Stižu…

Novine iz pedesetih koje smo dobili od Dragice Krgović koja je tada živela u Studenjaku. Fotoreporteri su na jednoj fotografiji snimili i Dragicu koja je iz tog razloga, a na našu sreću, sačuvala ove dve stranice. Drago nam je što sada pomoću ovih novina možemo rekonstruisati atmosferu koja je tih godina vladala u Studentskom gradu.
Dragica je sa nama podelila i svoje lične fotografije koje možete videti na izložbi Portret studenjaka koja traje do 30. novebra.

 

*Dve stranice novina, i uveličan prikaz tekstova i detalja sa ovih stranica

0-copy 1-copy 2-copy 3 6-copy 7-copy 4-copy 5

Miloje Mića Orlović

Da li ste znali da je poznati srpski televizijski voditelj, novinar i urednik  Miloje – Mića Orlović (Valjevo, 28. V. 1934. – Beograd, 13. II. 2013) karijeru započeo 50tih kao student  u radiju Studentski grad. Bio je student Filološkog fakulteta. Od njegovog prijatelja i cimera Slavoljuba Krainčanića dobili smo par lepih fotografija, uspomena na te dane, kad su zajedno živeli u Studenjaku.mica2micamica3

 

Poseta studenjaku

Na dan otvaranja izložbe Portret Studenjaka u saradnji sa upravom Studentskog grada organizovan je obilazak Studenjaka za bivše stanare starijih generacija koji su nam ustupili svoje fotografije za izložbu. Tom prilikom studenti Lela Strugarević, Tijana Ćosić i Milosav Mićić proveli su naše goste i pokazali im kako danas izgledaju studentske sobe, menza, vešernica, sportski centar – bivše centralno kupatilo, citaonice, paraklis svetog Jovana Zlatoustog u cetvrtom bloku, Dom kulture Studentski grad. Želimo da se zahvalimo gospodinu Draganu Vujiću, pomoćniku direktora za organizaciju i razvoj Studentskog grada i gospodinu Predragu Juškoviću, upravniku cetvrtog bloka što su nam omogućili realizaciju ovog obilaska.

 

Fotografisao: Stefan Ivković

Pozivamo vas na izložbu

 

24. oktobar – 30 novembar, Velika Galerija /Donji hol Velike sale
Otvaranje: Ponedeljak, 24. oktobar, 20.00
PORTRET STUDENJAKA

Izložba Portret studenjaka pruža nam priliku da kroz stare fotografije saznamo kako je nekada izgledao Studentski grad, njegovi stanari i društveni život, a kako danas izgleda ovaj studentski dom – iz vizure savremenika i polaznika radionice Izvan okvira. U kreiranju izložbe ucestvovali su svi koji su želeli da sa nama podele svoja fotografska sećanja vezana za Studenjak. Izložbu prati veb-sajt, na kome se nalaze i fotografije studenta koji sada žive u Studentskom gradu. Tokom pripreme izložbe oformljena je Fejsbuk grupa Portret Studenjaka, u koju studenti postavljaju svoje fotografije druženja, omiljenih mesta, zanimljivih prizora. Izložba je odlična prilika da se upoznamo i saznamo više o mestu ciju svakodnevicu delimo.

Otvaranje izložbe prati muzicki nastup Marka Tomova Marinkovića Mapaša, studenta Uciteljskog fakulteta, čija je ljubav na prvi pogled prema Studenjaku iznedrila nekoliko pesama koje će posetioci izložbe imati prilike da cuju.

Nakon otvaranja izložbe, od 21.00 čas, ocekuje nas rokenrol koncert grupe Drum, ciji su clanovi trenutni stanari Studentskog grada.

Urednicki tim izložbe: Maida Gruden, Marija Konjikušić, Jana Gligorijević, Leposava Strugarević i Milosav Mićić

Projekat podržalo Ministasrtvo kulture i informisanja Republike Srbije

Radno vreme Velike galerijie: svakog dana osim nedelje od 17.00 – 21.00
Ulaz slobodan