O RADIONICI

studenjak2

Fotografska radionica Izvan okvira  je edukativni i istraživacki program koji ima za cilj  da kroz niz fotografskih radionica uputi polaznike kako da se kroz kreativno promišljanje o fotografskom mediju i njegovim mogućnostima, izmeste iz ustaljene zone klasicnog fotografskog pristupa i da realizuju zaokruženu foto pricu. Polaznici kroz predavanja, konkretne zadatke i razlicite primere iz prakse, dobijaju potrebna predznanja o rukovodjenju fotografskim projektima, njihovom sprovodjenju od ideje do realizacije. Ideja radionica je da kroz ucenje o fotografiji kao umetnickoj formi sa specificnim jezikom komunikacije studenti polaznici steknu osnovna znanja o fotografiji, koja će uobliciti kroz praktican rad na zadatu temu.
Završna tema radionice Izvan okvira tokom projekta Portret studenjaka bila je istraživanje života stanara  Studenjaka, a program radionice je bio usmeren ka direktnoj komunikaciji sa studentima koji su kroz saradnju u fotografskim projekatima polaznika radionice bili u mogućnosti da sa njima podele svoje životne priče i interesovanja. Kako stanari Studenjaka dolaze iz različitih krajeva Srbije i sveta, projekat  je obuhvatio diverzitet mlade studentske populacije. Ovo je bila prilika da se studenti koji žive jedni pored drugih medjusobno upoznaju, ali i da im se aktivno približe kulturni programi DKSG-a.
Radionicu  vodi Marija Konjikušić, rodjena u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu/ odsek Istorija umetnosti. Fotografijom se bavi poslednjih 16 godina, a kao profesionalni fotograf radila je za Dom kulture studentski grad, a radi i kao freelance fotograf na razlicitim projektima. Ovo je treća po redu radionica koju vodi. Izlagala je na cetri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji. Trenutno živi i radi u Beogradu kao nezavisni istoricar umetnosti, fotograf i dizajner.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Dom kulture studentski grad.